zaterdag 16 april 2016

Liris, Al met al, bijna perfect!

Liris is nu een week bij mij thuis. Wat een fijne, lieve, gemakkelijke, stabiele en rustige hond! Bijna perfect!
Bijna… Want het enige minpunt van Liris is dat ze op katten jaagt. Ze lijkt er na een week al iets minder heftig op te reageren en sneller te herstellen van de opwinding, maar voor haar gouden mand raad ik een huis aan zonder kat(ten), ofwel dat deze héél assertief zijn en hun mannetje heel goed weten te staan.
Als u voor Liris kiest, dan krijgt u een hond die;
- het heerlijk vindt om buiten te wandelen (ze lijkt dan net een jonge pup, zo blij wordt ze als je de riem pakt) en lekker te snuffelen, zeker als ze daar de tijd voor krijgt.
- gemakkelijk alleen thuis kan zijn (tot nu toe 2 uur), in ieder geval met mijn hond erbij. Ze ligt lekker op haar kussen te slapen bij thuiskomst en dan begroet ze je blij, vriendelijk zonder enig teken van stress of zenuwachtig te zijn.
- op bezoek gaan en bezoek thuis hebben gezellig vindt, en na de vriendelijke begroeting weer haar eigen plek zoekt om te gaan rusten of slapen.
- niet schooit als je aan tafel zit te eten, het brood voor de eendjes in het park laat liggen en geen botje afpakt van een andere hond.
- gemakkelijk meeloopt aan de lijn, behalve als er een kat of vogel gespot is, dan wil ze wel even trekken, maar allemaal nog beheersbaar en ze herstelt steeds sneller, zodat ze weer rustig loopt.
- het nog wel wat raar vindt als je haar voetjes afdroogt na een wandeling door het natte gras, maar het wel toestaat zonder moeilijk te doen. Eveneens met borstelen, een meegelifte teek uit Spanje weghalen, aaien. Ze mag wat mij betreft wel naar de dierenarts, om haar tandjes schoon te laten maken. En een kluifje elke dag zal daar ook bij helpen.
- blij in de auto springt om op pad te gaan, dat vindt ze leuk! Rustig op de achterbank zittend, uit het raam kijkend en alle nieuwe geuren opsnuiven, als het raam open staat. Niet wagenziek, op de terugweg lekker languit op de achterbank liggen om te rusten na de wandeling.
- het leuk vindt om af en toe een stukje te rennen.
- heel sociaal is naar andere honden, wel wat direct, ze loopt er recht op af voor een begroeting en soms ook uitnodigen voor spel. Drukke jonge honden vindt ze minder leuk, maar dat geeft ze duidelijk aan. En een doorgeflipte Jack Russel negeert ze volledig en loopt onverstoord door, het hondje totaal negerend. Ze heeft dus ook een goed onderscheidend vermogen. Ze is ook niet snel onder de indruk als een andere hond zich dominant of vel opstelt, ze lijkt ze dan zelfs een beetje te plagen en te zeggen “ik ben echt niet bang voor jou hoor!”
- slim is! Na één keer stukjes hondenworst in de tuin verstopt te hebben, heeft ze het de tweede keer al door, hoe het spelletje werkt en gaat ze secuur en met alle aandacht en toewijding aan het werk, de tuin afspeurend op zoek naar het lekkers.
Verder houdt ze van gekookte broccoli, kikkererwten, rode kool, maar dan wel die van Hak, worteltjes vindt ze niet lekker. Verder mag u het zelf met haar gaan ontdekken.
- Mensen en kinderen blij begroet, het prima vindt als ze geaaid wordt.
- de stofzuiger liever in de kelderkast laat staan, maar al het andere huishoudelijk apparatuur prima vindt klinken.
- zeer waarschijnlijk op veilige plekken prima los kan lopen. In de wijk raad ik het niet aan, vanwege haar overmatige interesse in vogels en katten. Maar vandaag op een omheind stuk open veld, heeft ze voor het eerst even los gelopen en dat ging goed en het maakte haar overduidelijk erg blij. Even wat sprintjes trekken en halverwege even een likje aan mijn hand om me te laten weten hoe fijn ze het vond.
- mee een winkel in kan zonder onrustig te worden.
- alle dieren van de kinderboerderij met rust laat, behalve dan de loslopende vogels…
- zelfstandig, stabiel, ontspannen, vriendelijk, nieuwsgierig, rustig maar enthousiast, snel op haar gemak is, zelfbeheersing heeft en bovenal zeer lief is!
Al met al, bijna perfect!









Geen opmerkingen:

Een reactie posten