vrijdag 19 december 2014

Ophalen van hondjes door Marga Ahrens en Ria Otto

Na lang te hebben uitgekeken naar onze trip, komen Marga en ik eindelijk aan op donderdag 20 november in Malaga. Het doel van onze trip is het begeleiden van 8 zwerfhonden terug naar Brussel, die allemaal een nieuw baasje krijgen. We hebben er heel veel zin en in en zijn ook heel benieuwd naar wat ons te wachten staat. De koffers zitten vol met speeltjes en etenswaren voor de dieren. Het voelt als een vakantie en tegelijkertijd hebben we ook een belangrijke missie; namelijk deze dieren een nieuw bestaan te geven in België.

Na hartelijk te zijn ontvangen door bekenden van Marga in Mijas, gaan we op vrijdag 21 november op weg naar het dierenasiel. Dit asiel wordt geleid door Fabienne en Ton, mensen uit België die zich belangeloos inzetten voor het dierenasiel. Daar aangekomen zijn we onder de indruk van het aantal honden en katten ( die wachten dus allemaal op een baasje), maar ook van de beperkte ruimte die de dieren hebben. Ze zitten met veel honden in 1 hok, met naast hen en tegenover hen ook weer dieren. De wens is dan ook om zo snel mogelijk uit te breiden.

Tijdens ons bezoek krijgen we een rondleiding over het terrein en zijn getuige van het “uitlaten van de honden”, dit gebeurt op een afgesloten heuvelachtig terrein en op het moment dat de dieren uit hun hokken mogen, is het een enthousiast geblaf en rennen de dieren achter elkaar aan de heuvel op. Het zien van zoveel dieren die nog op een baasje zitten te wachten doet ons verdriet en we raken steeds meer overtuigd van het feit dat wij hier 8 honden heel blij gaan maken (en straks ook 8 baasjes).

Zaterdag 22 november staat in het teken van het transport van de honden naar de luchthaven van Malaga en vervolgens naar Brussel. Een spannende dag, want dit is waarvoor wij hier zijn gekomen! We zijn om 9:30 bij het asiel en zien dat er 4 benches klaar staan voor 8 honden. Ze  worden liefdevol in de bench gestopt, waarbij goed wordt gekeken welke honden goed met elkaar matchen; tenslotte zitten ze tot zeker 17:00 met elkaar in 1 bench. Even is er paniek, wanneer blijkt dat van 1 van de honden de gegevens/ reispapieren niet compleet is; deze missie wordt heel zorgvuldig uitgevoerd, want je moet er niet aan denken, dat – wanneer we op de luchthaven zijn- 1 van de honden niet mee zou mogen, omdat de papieren niet in orde zijn.
Gelukkig is alles in orde en worden de benches in een auto geladen en gaan we op weg naar de luchthaven van Malaga. Ook onze papieren moeten in orde zijn, want de honden “reizen” op de paspoorten van Marga en mij. Het inchecken verloopt vlekkeloos en hier nemen we afscheid van Fabienne…..vanaf nu zijn de honden onze verantwoordelijkheid. De dieren worden in het vliegtuig vervoerd in de ruimte tussen de passagiers en de koffers.

Aangekomen in Brussel halen we eerst onze koffers op en wachten vervolgens op “onze” honden. Inmiddels hebben we beide 2 karren waarop we per persoon 2 benches zullen vervoeren tot achter de douane. De honden komen aan vanuit het vliegtuig en worden door medewerkers (complimenten voor hun medewerking) van Brussels Airlines geplaatst op de karren; vanaf hier begint het gemanoeuvreer!

Met onze karren komen we door de douane, waar de medewerkers van ACE en de nieuwe baasjes samen wachten op de honden; direct bij aankomst in de hal proberen de eigenaren een glimp op te vangen hun hond en worden overvallen door emoties. Ook wij kunnen het niet droog houden………….Hier was het allemaal om te doen! Via de lift gaan we naar de plek op Brussels Airlines waar de dieren uit de bench mogen en zullen worden overgedragen aan hun nieuwe eigenaren.
Zorgvuldig verwijderen de medewerkers van ACE de tape van de benches en dan is eindelijk het moment dat de eigenaren voor het eerst hun honden ( “onze honden”) in de armen zullen sluiten. Een emotionelere confrontatie hebben we zelden eerder gezien; de honden komen heel voorzichtig uit de bench en worden direct als ware filmsterren gefotografeerd en geknuffeld. Sommige zijn nog zo onder de indruk dat ze zelfs nog in de bench blijven zitten en moeten de medewerkers van ACE de bench ontmantelen, zodat ze eruit kunnen worden getild.

Uiteindelijk zijn alle dieren met hun nieuwe eigenaar verenigd en keren wij – vol verhalen en emoties – terug naar Nederland. Inmiddels zijn er al plannen om in 2015 terug te gaan met meerdere personen en om een benefietconcert in Spanje te organiseren, waarvan de opbrengst uiteraard ten goede komt van Stichting ACE!

Marga Ahrens
Ria Otto


Geen opmerkingen:

Een reactie posten