zondag 17 augustus 2014

Xavi’s eerste jaar bij ons

Wat gaat de tijd toch snel. Xavi is alweer ruim een jaar bij ons. Als de dag van gisteren herinner ik me ons uitje naar Brussel Airport waar we Xavi op konden komen halen. De enige hond die blafte, was die van ons…Xavi!  Hij was helemaal opgewonden, vond alles spannend, en had geen oog voor ons. Eenmaal in de auto kalmeerde hij gelukkig, en op een gegeven moment ging hij zelfs liggen en viel in slaap.
Thuis was hij weer volop in beweging. We lieten hem maar gaan. Niets forceren. Eerst maar eens de boel verkennen, elkaar verkennen. We hebben alle tijd.
Na een aantal dagen moesten we toch wel een aantal regels gaan opstellen en uitvoeren. Slippers vond ie namelijk heerlijk en kleding zag hij aan voor speelvodden. Dat kon natuurlijk niet, dus hebben we hem een eigen floss-toy van fleece gegeven en alle schoenen in eerste instantie buiten zijn bereik gehouden. Xavi was ook onstuimig,  dat kwam vooral door zijn jonge, vrolijke en enthousiaste karakter. Hij vind alles en iedereen even leuk en lief, en wilt met iedereen spelen. De kinderen vonden hem door zijn onstuimigheid in het begin een beetje eng.
Om Xavi naast zijn vrolijke, intelligente en lieve karakter ook een brave gehoorzame hond te laten zijn, vond ik het van belang om met hem op cursus te gaan. Een clickercursus leek me voor ons een perfecte cursus. Alleen positief gedrag belonen, en de hond ook zelf na laten denken. Deze cursus was inderdaad een perfecte cursus voor ons. Xavi leerde met de clicker heel snel. Nog steeds gebruik ik de clicker en nog steeds doen we oefeningen. Wie weet gaan we nog eens op een vervolgcursus, of doggy dance. Maar voorlopig zijn de basisvaardigheden meer dan voldoende om met Xavi veel plezier te beleven.
Doordat we nu met elkaar konden communiceren werd Xavi ook een stuk rustiger. Ook het dagelijks ritme bracht rust bij Xavi. Nog steeds kan hij gek doen en met grote wilde bokkesprongen door de tuin heen rennen, maar hij is dan ook nog steeds een jonge hond die zijn energie kwijt moet.  Om die energie kwijt te kunnen maken we dagelijks lange wandelingen of fietstochten met hem. Je kunt zien dat hij daarvan geniet.  We wonen in het midden van het land in een mooie bosrijke omgeving. Daar kunnen we heerlijk wandelen in elk jaargetijde.
In oktober zijn we een lang weekend naar Duitsland geweest , net over de grens. En Xavi ging gezellig met ons mee. In April hebben we nog meegedaan met een DIN-fonds wandeling. Een wandeling met 64 andere Dalmatiërs en hun baasjes. (DIN-fonds= Dalmatiër In Nood fonds, onze vorige Dalmatiër kwam daarvandaan en nog steeds hebben we contact met dit fonds) In Juni zijn we een week naar Frankrijk geweest. Xavi voorzien van alle benodigde inentingen, was natuurlijk met ons mee.  En afgelopen twee weken waren we op Ameland, heerlijk met de boot over en veel naar het strand, fietstochten, lange avondwandelingen…Xavi vond alles prima.
Wat hebben wij het getroffen met deze geweldige hond! Xavi heeft alle goede eigenschappen die we zoeken in een hond. Hij heeft een open, vrolijk en eerlijk karakter. Hij is lief, een schat voor kinderen, sociaal met andere honden, een heel klein beetje waaks (eerder niet waaks dan wel J )  intelligent, leergierig, eigenzinnig, en eigenwijs, dol spelen, lange wandelingen, en trucjes leren, ook is hij dol op knuffelen en gek van eten, zit vol energie en levenslust. Een ongelofelijke makkelijke hond waar je alleen maar van KUNT genieten. Wij hebben onze gouden hond gevonden, en hij zijn gouden mand!!


Vera Labrie en familie






1 opmerking:

  1. Wat super fijn om te lezen dat het zo goed gaat met Xavi!
    Ik was er die dag in Brussel (met mijn moeder) bij om mijn hond Robbie op te halen.
    Dat het alweer een jaar geleden is, de tijd is omgevlogen!
    Met Robbie gaat het ook heel goed!
    Mijn man en ik zijn ondertussen verhuisd naar een huis met een tuin en daar geniet hij enorm van!
    Ook van strandwandelingen en fietstochten en natuurlijk gek doen en spelen met alles en iedereen.
    Mijn ouders hebben daarna ook een Ace hond genomen een jonge herder, zo leuk!
    Echt super leuk te lezen dat het zo goed gaat met Xavi, geniet er lekker van!
    En wie weet zien we elkaar nog eens met onze Ace kindjes haha.

    Groetjes,
    Alyssa en Robbie

    BeantwoordenVerwijderen