zaterdag 16 november 2013

Update Fauna (nu Tessi)

Vorig jaar op 30 november heb ik Fauna (nu Tessi) opgehaald van Schiphol! Ze is inmiddels al bijna een jaar in Nederland en heeft zich goed aangepast aan haar Nederlandse leventje. Het is echt een superlief, zachtaardig hondje, een enorme knuffeldoos en ik ben heel erg gek op haar.

Het is een onderdanig en gevoelig hondje. Dat zal ze ook wel blijven, maar ze red zich goed en zit goed in haar vel. Ze moest wel echt wennen in NL. De eerste week durfde ze alleen achter in de tuin te poepen en plassen en niet tijdens de toen nog korte wandelingen. Ze was wel snel zindelijk. Ook wilde ze in huis altijd hogerop liggen en niet in haar mand. Daar ligt ze nu wel graag in. Dingen die ze niet kende zoals fietsen en stadsbussen waren eng, plotselinge vreemde geluiden ook. Ze was heel snel erg aan mij gehecht en voelde zich in huis snel op haar gemak. Tijdens de eerste dagen in Nederland heeft ze kennis gemaakt met de hond van mijn zusje ( een geadopteerd hondje uit Portugal) en dat ging gelijk heel goed. Het zijn echte maatjes geworden. Haar eerste “uitje” was de sinterklaas viering bij mijn familie thuis. Ze paste zich heel gemakkelijk aan, alsof ze er al jaren kwam. Na 2,5 week durfde ik haar voor het eerst los te laten lopen, Tessi rende toen heel hard en blij door de  sneeuw en sprong over boomstammen en slootjes, er kwam heel wat energie los wat haar duidelijk goed deed. Ze kan heel hard rennen! Ze is gehoorzaam, houdt mij goed in de gaten en kan dus goed loslopen.

Tessi moest erg wennen aan het alleen zijn, blafte snel, onrustig, janken als ik wegging. Ik heb het heel voorzichtig opgebouwd en het gaat nu heel goed! Ik heb haar los in de woonkamer, ze zit nooit ergens aan en sloopt niets. In de bench reageerde ze paniekerig, ze wilde er niets van weten. Dus die heb ik achterwege gelaten.

Ze moest ook leren omgaan met de 2 katten. Ze wilde ze geen kwaad doen, maar speelde er te wild mee en rende er achteraan. Mijn katten zijn nou ook niet heel heldhaftig in het begin en vonden het ook eng om in de buurt te komen. De omgang is nu, met wat oefening, heel goed. Ze slapen bij elkaar en de katten bewegen zich vrij door het huis.
Auto rijden gaat prima, ze kijkt wel graag mee naar waar we naar toe gaan.

Afgelopen zomer is Tessi voor het eerst mee geweest op vakantie naar zee. Dat is allemaal supergoed verlopen. Nieuwe indrukken zoals grote vliegers op het strand, groepen paarden, mee naar strandterrasjes, drukke dorpjes, alleen thuis blijven in het vakantie huisje. Met hondenmaatje Synla, die ook mee was, veel stoeien en rennen op het strand.

Ik heb met Tessi een basiscursus gedaan, ze pikte de oefeningen snel op en daarna zijn we begonnen met behendigheid. Dat kan ze heel goed en vindt ze leuk. Daarnaast rent ze graag mee naast de fiets en gaat ze met me mee hardlopen. Ze is gek op ravotten en samen spelen met een speeltje, maar kan ook rustig liggen slapen of in de vensterbank liggen kijken. Ze vindt het heel fijn om buiten te zijn en lange wandelingen te maken.

Ze is goed met mensen/kinderen en gaat ook zoveel mogelijk mee op visite/ verjaardagen en dergelijke. Ze is heel enthousiast naar bekenden. Ze wordt een beetje onzeker wanneer vreemde mensen haar van bovenaf benaderen. Dat is ook een behoorlijk dominante handeling en ik leg mensen ook altijd uit dat je een hond beter anders kunt benaderen. Tessi vindt het nog spannend wanneer er veel dingen tegelijk gebeuren/ op haar af komen. Maar ze hersteld vrijwel altijd snel en ik heb haar aandacht ook snel terug. Dat gaat ook steeds beter. Aan de andere kant is ze zelf ook juist weer nieuwsgierig en vrij en loopt ze zelf naar vreemde voorwerpen en mensen toe om aan ze te snuffelen, mee te lopen en aandacht te vragen. In het begin deed ze dat continue bij mensen. Nu hoef ik haar naam maar te zeggen en met mijn hand een naast gebaar te geven en dan loopt ze naast me.

In het contact met honden is ze meestal onderdanig maar wel heel sociaal. Na een rustige kennismaking wil ze vaak wel spelen en rennen. Soms is ze wat neutraler bij een kennismaking en loopt ze gewoon door. Drukke, dominante honden vindt ze niet leuk, daar loopt ze het liefst met een boogje omheen.

Ik ben zelf heel tevreden over hoe het met haar gaat en Tessi is volgens mij blij en gelukkig. Ik zou haar voor geen goud meer willen missen! Ace, bedankt voor jullie goede werk!


Vriendelijke groet,

Bianca van 't Hul
Zwolle 









2 opmerkingen:

  1. Wat een ongelofelijke leuke foto's, zeker die samen met de poes is gewoonweg GEWELDIG.
    Onze dank voor het redden van een rescuehond uit het buitenland. Dit geldt natuurlijk ook voor uw zus.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bianca! So sweet this photo! I remember you always loved dogs! �� This is Danny by the way

    BeantwoordenVerwijderen